Wednesday, June 6, 2007

OPSTI SAVETI,Nege Lica



Uvek koristite proverenu kozmetiku, napravljenu od poznatih proizvodjaca. Izbegavajte da koristite jeftinu kozmetiku nepoznatih marki. Veliki proizvodjaci imaju svoje razvojne timove i svaki proizvod se pazljivo testira i ispituje. Oni nece sebi dozvoliti luksuz da naprave los proizvod jer ce to uticati na njihov imidz i dalju prodaju.
Postoje 4 tipa koze lica i to: normalna, suva, masna i mesovita. Zavisno od tipa koze, nega se razlikuje. Svaki kozmeticar ce pravilno odrediti Vas tip koze i nacin nege.
Pravilna nega koze zavisi od 4 faktora i to od tipa koze, godisnjeg doba, starosti osobe i pola. Pored ovih, moramo poznavati kozmeticke preparate i nacin njihovog delovanja. Zbog toga se uvek preporucuje savetovanje sa kozmeticarem oko nacina nege.
Nega je polovina lepote. Zapostavite negu i to ce Vam se vratiti kao bumerang u vidu bora i akni.
Ukoliko Vam je koza lica osetljiva, koristite blage kozmeticke preparate. Na trzistu postoje preparati koji su specijalno napravljeni za osetljivu kozu. Ono sto ih razlikuje od drugih preparate je sto sadrza manji procenat konzervanasa.
Postoje dva tipa krema i to dnevne i nocne. Dnevne su vise hidrantnije i njih lice upija mimikom, nocne su "teze", obzirom da sadrze veci broj aktivnih materija. One se koriste kod slabije cirkulacije kako bi aktivni sastojci kreme ishranile kozu. U nezi koze, koriste se i dnevna i nozna krema.
Stavljanje kreme na lice podrazumeva da je ono prethodno ocisceno od necistoca i sminke.
Ne preterujte sa stavljanjem kreme na lice. Visak ce samo zapustiti pore na licu. Ukoliko ste preterali sa nanosenjem, vatom odstranite visak.
Stres nepovljno uticena ceo organizam kao i na kozu obzirom da dolazi do poremecaja cirkulacije u organizmu i poremecaja nivoa hormona sto se i te kako odrazava na kozu. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam se zbog stresa pojave akne.

Preparati koje koristite u svakodnevnoj nezi koze lica, ne smeju poremetiti kiselo-baznu ravnotezu koze. Dobro vodite racuna o tome.


Ciscenje lica Apšminkanje

Ciscenjem skidamo ostatak sminke, prasinu i cestice smoga koje smo boravkom napolje pokupili na licu, visak sebuma i znoja, odumrle celije epiderma.
Ciscenje mora biti uradjeno temeljno. Lenjost po pitanju ciscenja lica, svakako ce nam se osvetiti.
Da bi ciscenje bilo dobro odradjeno, moramo pravilno odabrati sredstvo za ciscenje koje ce odgovarati nasem tipu koze. Savet sa kozmeticarkom moze biti mudra odluka kako bi se izbegao pogresan izbor sredstva.
Sminka se mora po povratku kuci skinuti sa lica i to detaljno. Ne sme ostati ni najmanji trag sminke na licu.
Voda je dobro sekundarno sredstvo ali je lose primarno sredstvo u procesu ciscenja zato sto ne moze odstraniti odredjene vrste sminke (npr. vodootpornu).
Ujutru, mozemo koristi vodu za ciscenje ako su prethodno vece, lice ocistili i stavili hidrantnu kremu.
Mlaka voda se koristi da bi se odstranio visak sebuma i znoja a hladna voda da bi se pore skupile. Kombinacija mlake i hladne vode preporucuje se kod masnog tipa koze.
Gradska voda sadrzi hlor i kamenac. Ukoliko vam je lice osetljivo na hlor, koristite prokuvanu vodu.
Sapun u ciscenju lica - nikako. Kod sapuna vazi pravilo: moze ali od vrata na dole. Lice se nikako ne cisti sapunom obzirom da je on bazan a nase lice kiselo cime se unistava prirodnu kiselost lica i zastitnu floru koja se nalazi povrsini lica. Takodje, sapun isusuje kozu.
Gel za ciscenje lica su uvek preporucuje jer dubinski cisti lice ne narusavajuci bitno normalnu ph vrednost lica. Nakon upotrebe gela, lice se ispere vodom.
Ukoliko nemate puno sminke na licu, na vatu natopite losion i predjite preko lica. Koristan nacin ciscenja ako ste na putu.
Tonik je pomocno sredstvo u ciscenju lica - on uklanja ostatke necistoca i vraca normalnu PH vrednost kozi.
Mleko za ciscenje lica se preporucuje obzirom da lice cisti ali ga ne isusuje niti bitno narusava PH vrednost koze.
Nakon ciscenja lica mlekom, lice obavezno isperite vodom.
Maramice za ciscenje lica su odlicno resenje ako ste na putu ili ste van kuce.
Tonik cemo koristit nakon koriscenja mleka za ciscenje ukoliko smatramo da lice nismo u potpunosti ocistili. Osim sto skida ostatke necistoca i mleka, takodje i vraca normalnu PH vrednost kozi.
Ako je sredstvo kojim cistimo dobro, tonik u principu nije neophodan.



PILING

Pilingom pospesujemo regeneraciju koze tako sto uklanjamo sloj mrtvih celija sa povrsine, stvarajuci prostor sledecem sloju.
Piling vrsiti jednom nedeljno. Piling u kozmetickom salonu se uvek preporucuje.
Piling uraditi pre stavljanja hidrantne kreme. Time cemo stvoriti bolje uslove za prodiranje kreme u kozu.
Pre stavljanja krema za samopotamnjivanje je takodje korisno uraditi piling. Njime cemo postici ravnomerno nanosenje i efekat kreme istovremeno izbegavajuci stvaranje flekavosti.
Sredstva za piling u vidu gela se uvek preporucuju. Ona se nanose na vlaznu kozu nakon cega se blagim pokretima tretira lice.
Nikako jako ne trljati kozu sredstvom za piling, osteticete kozu. Pokreti moraju biti blagi narocito ako imate suvu ili osetljivu kozu.

Kako biste izgledali zdravo, sveže i negovano, ne zaboravite da koža lica mora da diše, a to ćete joj omogućiti ako bar povremeno uradite piling i skinete sve površinske izumrle ćelije

Lice je izlog ženske lepote, pa zbog toga zahteva svakodnevnu i pažljivu negu. Kao odraz našeg zadravlja, naše vitalnosti i stvarnih godina koža povremeno zahteva i intenzivan tretman. Za kožu lica je najvažnije da dobro „diše“. Ako ste primetili da vam je epiderm, površinski sloj kože, „uveo“ što zbog smoga, prašine, duvanskog dima ili svakodnevnog nanošenja šminke, ovo je pravo vreme da uradite piling i skinete sve odumrle ćelije. Tako ćete otvoriti pore i osloboditi novu, mladu kožu koju morate posebno negovati. Skidanje gornjeg sloja kože pruža temeljno čišćenje, a uz pomoć pilinga se uklanjaju i mali ožiljci, ali i bore i fleke, a koža neće prerano stariti. Ovakvim tretmanima za čišćenje omogućavate koži da pravilno diše, posebno koži koja je, zbog različitih okolnosti, dehidrirana. Kada sa površine uklonimo izumrle čelije, koži će biti lakše da upije hranjive i hidratantne sastojke iz krema i maski za negu, osvežavamo je i podstičemo njenu cirkulaciju, eliminišemo i sve nečistoće, a stimulišeno ćelijsku aktivnost novog sloja kože te ona posle piling-tertmana zaista zablista! 

U zavisnosti od tipa i kvaliteta vaše kože kozmetičari će vam preporučiti da piling radite povremeno, jednom ili dva puta nedeljno. Nakon samo jednog nanošenja piling može da ukloni nečistoće sa lica, kožu ostavlja hidriranom i čini da izgleda sveže i blistavo. Ukoliko piling koristite više, odnosno tri puta nedeljno rezultat će biti značajno poboljšanje teksture kože, boja tena će vam biti ujednačena, a koži će biti vraćen mladalački izgled.

Piling od morske soli i maska od jogurta
Za pripremu pilinga u kućnoj varijanti probajte ovaj recept koji će vam pomoći da se na veoma jednostavan i jeftin način oslobodite mrtvih ćelija sa kože lica.
Potrebno vam je:
- pola šoljice morske soli
- dve kašike kokosovog ulja
- jogurt
- mleko
Sipajte u činiju so i kokosovo ulje i mešajte dok ne dobijete žitku masu. Nežno nanesite pastu na lice, ali budite pažljivi i ne pritiskajte suviše jako, jer so može da izgrebe kožu. Kada osetite da je piling dovoljno reagovao, isperite ga toplom vodom. Zatim izmešajte šoljicu jogurta sa nekoliko kašika mleka i ovu smesu nanesite na delove lica na koje ste stavljali piling. Ova maska pomoći će vam da omekšate i nahranite kožu.

MASKE


Pre donosenja odluke oko izbora maske, savet sa kozmeticarem je pozeljan. On ce svojom strucnoscu i poznavanjem maski na trzistu, preporuciti sta je najbolje za vas.
Dodatni razlog za konsultaciju sa kozmeticarem je i to sto se na trzistu mogu naci veci broj maski cije je delovanje razlicito - za ciscenje koze, zatezanje koze, prosvetljivanje koze, smirivanje koze itd.
Maska se stavlja jednom nedeljno i to maska koja je pravljena za vas tip koze. Na licu stoji maksimalno 10 minuta nakon cega se skida sa lica vodom ili drugim sredstvom koje je navedeno u uputstvu.
Koza pre stavljanja maske mora biti cista. Nikako ne stavaljati masku ukoliko imate sminku na licu.
Deo oko ociju i usne se ne tretiraju maskom . Za deo oko ociju postoje specijalne maske.

PARAFIN

Parafin podstice dubinsku hidrataciju koze i poboljsava cirkulaciju. Nakon tretmana koza postaje nezna i glatka. Preporucuje se jednom mesecno uraditi tretman parafinom.
Nikoko nemojte stavljati parafin sami na lice. Taj postupak se iskljucivo radi u salonu od strane obucene osobe koja ce parafin zagrejati, izvrsiti hidrataciju koze, staviti gazu a zatim namazati preko lica parafin. Posledice nestrucnog nanosenja mogu biti vrlo neugodne (opekotine).
Parafin se ne stavlja na lice vec na gazu koja ide preko lica. Ukoliko primetite da

postaje nezna i glatka. Preporucuje se jednom mesecno uraditi tretman parafinom.
Nikoko nemojte stavljati parafin sami na lice. Taj postupak se iskljucivo radi u salonu od strane obucene osobe koja ce parafin zagrejati, izvrsiti hidrataciju koze, staviti gazu a zatim namazati preko lica parafin. Posledice nestrucnog nanosenja mogu biti vrlo neugodne (opekotine).
Parafin se ne stavlja na lice vec na gazu koja ide preko lica. Ukoliko primetite da
OSNOVI ESTETIKE U KOZMETICI

LEPOTA JE SUBJEKTIVNI DIŽIVLJAJ.
Reč estetika potiče od grčke reči AISTHANOMAI, što znači osećam, opažam. Kada kažemo estetika pod tim podrazumevamo osećaj za lepo, prefinjeno, ukus, lepota, sklad, lep izgled. Međutim, sve su to relativni pojmovi jer je doživljaj lepog strogo individualan. Lepo je osećaj ugodnog, percepcija koja izaziva uživanje. Estetika se često definiše kao nauka ili teorija o lepom u prirodi i umetnosti. Do danas nema definicije koja bi bila logički jasna i pregledna, a ujedno bi približno tačno određivala granice onome što se smatra ili bi se moglo smatrati “estetskim”. Po Platonu i Aristotelu, karakteristike “lepog” su “sklad, red i srazmernost”, dok je po subjektivnom kriteriju lepo ono što se “po sebi sviđa”.
Problem estetike i estetskog naročito je izražen u kozmetici, jer je lice jedini deo ljudskog tela koji nikada nije pokriven, što znači da je dostupno proceni estetskog utiska koji izaziva na okolinu. Sve urođene i stečene nepravilnosti kože dovode do narušavanja harmoničnog izgleda i odstupanja od normale. Imajući to na umu, kozmetičar mora s posebnom pažnjom pristupiti svakom pojedincu i sagledati svakog klijenta kao celovitu ličnost vodeći računa o uticaju našeg tretmana na ukupan izgled pacijenta i njegov osećaj zadovoljstva i sigurnosti koji se razvija kod pojedinca posle tretmana u salonu.

ESTETIKA: POTREBA ILI POMODARSTVO

Kod većine ljudi a posebno kod mladih, bilo koja anomalija lica može izazvati određene poremećaje u ponašanju i skretanja u psihičkom razvoju. Neretko takvi poremećaji imaju trajne posledice i ponekad se teško mogu lečiti. Oni mogu dovesti do pojave kompleksa manje vrednosti, pa se takve osobe izoluju od svoje okoline, povlače u sebe i zbog unutrašnje patnje destruiraju svoju ličnost. Veliki broj anomalije kože lica danas može vrlo uspešno rešiti iskusan kozmetičar sam ili u saradnji sa dermatologom. Kod tretmana svakog klijenta estetika je jedno od osnovnih merila vrednovanja, a sa stanovišta većine pacijenata čak osnovno merilo uspešnosti tretmana. Tokom svog istorijskog razvoja pojam lepote u kozmetici doživljavao je različite interpretacije zavisno od stepena razvoja ljudskog roda, običaja i civilizacije. Uz to je taj problem u pojedinim razdobljima i sredinama uslovljen pojedinačnim ili masovnim kriterijumima lepote i tako podložan i pomodarstvu. Još i danas susrećemo ljude sa zlatnim zubom napred, što je nekada bio pojam lepote i znak standarda pojedinca.Marko Kulic.Kozmetičar.doc

by: Ivana Glogovac

Tretmani lica


Za većinu žena (i muškaraca) održavanje mladalačkog izgleda kože je najvažniji aspekt nege lica i tela. Zbog toga su stručnjaci francuskog profesionalnog kozmetičkog brenda COLLIN osmislili čitavu paletu salonskih tretmana čiji je zadatak da odlože starenje i ublaže i otklone njegove vidljive znake. Ono što ovaj brend svrstava među vodeće je koncept unidoze, odnosno specifični tretmani stižu iz laboratorije pripremljeni precizno dozirani za jednu primenu sa svim sastojcima neophodnim za jednog klijenta. Time se postiže maksimalan efekat a rezultati tretmana su odmah vidljivi.

Dobar i kvalitetan kozmetički tretman mora da zadovolji nekoliko zahteva:da bude prilagođen trenutnim potrebama kože, da obezbedi prolaz neophodnih sastojaka do svih slojeva kože i omogući nesmetano odvijanje fizioloških procesa.

Obično, klijeni žele da im se lice dobro očisti, da se sa kože uklone nedostaci (ožiljci, kapilari, fleke od sunca itd.) i naravno, da se ublaže ili uklone bore. Najpopularniji su kompleksni tretmani koji omogućavaju da se koža istovremeno dubinski čisti i hidrira i spreči pojava prvih znakova starenja.

Posebno mesto u tretmanima lica zauzimaju i specijalne tehnike masaže kojima se poboljšava cirkulacija i tonus tkiva i razmenjuje energija. Uz vrhunski izabrane supstance klijentima je omogućena relaksacija i uživanje, što je poslednji, ali ne i nevažan, obavezni deo tretmana.

No comments: